Schooltuincoach

Samenvatting

Leuk een schooltuin! Maar hoe gaan we beginnen?

Wat doen we tijdens de vakanties?

Kunnen we de schooltuin multifunctioneel inzetten?

Herkent u deze vragen? Waarschijnlijk wel, want bij het goed opzetten van een schooltuin heeft u met veel facetten rekening te houden. Deze vragen zijn natuurlijk niet de enige vragen, ook budget, kweekplannen, zaden, planten, kweekkennis en waar vindt u leuk lesmateriaal zijn belangrijke onderwerpen.

Ik help scholen met al deze vragen en meer. Een schooltuin is immers een echte aanwinst als deze naadloos aansluit op uw lessen en de doelstellingen van uw school. Zo is een schooltuin multifunctioneel in te zetten, bijvoorbeeld voor natuur & milieu educatie lessen. Maar een schooltuin kan ook gebruikt worden om rekenvraagstukken op een speelse manier visueel te maken en als buiten leslokaal. En dit zijn nog maar de simpele voorbeelden, bij de 'schooltuinen op maat' is nog veel meer mogelijk.

De schooltuin kan ook een meer natuurlijk thema hebben, zoals een bestuiverstuin, vlindertuin, bijentuin, kruidentuin of een bloementuin.

Biologisch?
Ja, de SchooltuinCoach werkt helemaal biologisch. Zo is de tuin altijd veilig voor kinderen en kunnen de gekweekte groenten en kruiden ook echt opgegeten worden.

Doel

Kinderen al spelenderwijs leren kijken, verbinding leren leggen tussen wat ze zien en wat er gebeurt.
Schooltuin Multi functioneel inzetten.
Onderzoek wijst uit dat moestuiniers ‘minder eten weggooien’ en ook bewuster kijken naar verpakkingen en daardoor ‘minder afval weggooien’.
Kinderen zelfstandig aan de slag te laten gaan in de schooltuin en daardoor ‘verantwoordelijkheid leren’.
En andere onderzoeken laten zien dat kinderen die al vroeg worden betrokken bij de natuur hebben later ook ‘meer respect voor de natuur en het milieu’ hebben.
Er zijn heel wat onderzoeken naar de gezondheidseffecten van gezond eten, die kennen we allemaal, maar wat minder bekend is, is dat tuinieren een ‘allround workout’ is en alle spieren van het lichaam traint en doordat tuinieren buiten gebeurt ook nog zorgt voor voldoende vitamine D aanmaak en dus een ‘sterk immuunsysteem’ bevorderd en hedendaagse ziektes tegengaat.
‘Moestuiniers eten meer groenten’: Kinderen die zelf hun eigen groenten kweken eten ook aantoonbaar meer groenten.
 

Soort project/middel

Overige activiteit

Geschikt voor groep

3,4,5,6,7,8

Voor welk moment

In de les
 

Middelen

Zaden, opleiden leerkrachten in groenkennis, ondersteuning, website, lesmateriaal tips, groenlessen, NME lessen en tips hoe de schooltuin multifunctioneel in te zetten

Uitgevoerd door

Leerkracht

Website

Schooltuincoach
 

Contactgegevens


Petra Kaak
moesie@moestuincoach.nl, info@schooltuincoach.nl

Prijs


Via offerte voor de schooltuinen op maat. Vanaf 25,= euro voor de schooltuinpakketten.

Beschikbaar in

Heel Nederland
klik hier voor de Flash versie van deze website   VO | Help | Over deze site | Links | Contact