Overgewicht: lokaal ingedikt en uitgediept

Samenvatting

Het project Wijkgerichte aanpak van overgewicht is gericht op de ontwikkeling van een flexibele en integrale, wijkgerichte aanpak voor de preventie van overgewicht in achterstandswijken. Dit project is een samenwerkingsproject tussen het NIGZ, het Voedingscentrum, NISB en de GGD Hart voor Brabant, en is onlangs met financiering van VWS gestart. Een van de eerste activiteiten in het kader van dit project is het bieden van een overzicht van lokaal toepasbare instrumenten. Dit rapport biedt dit overzicht.

Aan de hand van beschreven werkprincipes, en in overleg met het Voedingscentrum en het NISB, is een aantal lokaal toepasbaar geachte instrumenten geĆÆnventariseerd. Deze inventarisatie resulteert in een overzicht van 26 projecten, waarvan er acht zijn gericht op overgewicht, acht op voeding en tien op bewegen.

Naast een overzicht van projecten zijn instrumenten geĆÆnventariseerd en ingedeeld naar setting (school, wijk, werk en thuis) en naar type (beleids-, omgevings-, en gedragsgerichte instrumenten). Het blijkt dat binnen de projecten producten worden genoemd, die met relatief weinig kosten en moeite goed bruikbaar kunnen zijn. Ook van deze producten en lesmaterialen is een overzicht gemaakt.

De overzichten zijn niet volledig. Zij leveren ideeƫn en voorbeelden, die nadere uitwerking behoeven en dienen te worden toegespitst op de eigen praktijksituatie. De werkprincipes bieden daarvoor aanknopingspunten.

Doel

Het bieden van een overzicht van lokaal toepasbare instrumenten om overgewicht onder andere via de school tegen te gaan.
 

Soort project/middel

Lesmethode, Informatiebron

Geschikt voor groep

1,2,3,4,5,6,7,8

Voor welk moment

Niet gespecificeerd moment
 

Middelen

Folder/Brochure

Uitgevoerd door

Leerkracht
Directie

Website

Overgewicht : Lokaal ingedikt en uitgediept
 

Contactgegevens

NIGZ/ Programma School
Postbus 500
3440 AM
Woerden
0348-43 76 00
gezondeschool@nigz.nl

Prijs

ā‚¬15,-
Ook gratis te downloaden.

Beschikbaar in

Heel Nederland
klik hier voor de Flash versie van deze website   VO | Help | Over deze site | Links | Contact